Folosim genunchii pentru a putea merge, alerga, urca, coborî sau dansa. Genunchii suportă greutatea fiecărei mișcări pe care o efectuăm de-a lungul vieții noastre.
Studiile au demonstrat că femeile sunt de 6 ori mai predispuse decât bărbații la accidentări ale genunchilor, asadar, doamnelor și domnișoarelor, fiți pe fază pentru a ști ce trebuie să faceți în cazul în care vă confruntați cu genunchi slăbiți, dureroși, care scârțîie, trosnesc sau pocnesc. Domnii care au aceleași simptome, pot aplica, de asemenea, sfaturile noastre.
Genunchi care “scârțîie”
Simptome: Genunchii sună ca niște balamale neunse și pocnesc, scârțâie sau trosnesc mai ales după o perioadă de inactivitate. De exemplu, dacă după câteva ore de stat la birou sau de inactivitate genunchii produc zgomote ciudate care se aud mai ales când urcați scările puteți să luați în calcul cauza și soluțiile de mai jos.
Cauza posibilă: Deși în mod obișnuit se numește „genunchiul alergătorului”, tendinita rotuliană ne poate afecta și pe cei mai comozi dintre noi. Femeile sunt deosebit de sensibile la acest sindrom deoarece chiar anatomia deosebita a pelvisului care este mai larg decât la bărbați, le împinge puțin coapsele spre interior, ceea ce înseamnă o presiune suplimentară pe genunchii lor.
Soluția Ortopedica: în primul rând, pentru cei care practică antrenamente de mare impact, cum ar fi alergare de anduranță sau tenis, este bine să combine acest tip de efort cu exerciții de yoga sau înot, mai blânde față de genunchi. De asemenea, pentru a proteja articulațiile, este bine să foloșiți suținătorii plantari speciali creați pentru amortizarea șocurilor atât în cazul alergării, sprinturilor sau al mersului pe jos, dar mai ales o genunchiera, sau o orteza elastică de genunchi de tipul acesti genunchiere, orteza de genunchi mobilă, care se poate achiziționa gratuit prin CAS.
Genunchi dureroși
Simptome: În timpul oricărei activități fizice, inclusiv când faci curățenia generală de Crăciun sau când cari cumpărăturile spre casă simți o durere ascuțită între rotula și fluierul piciorului. Durerea devine apoi sâcâitoare și constantă iar zona dureroasă se inflamează vizibil.
Cauză posibilă: Tendinita, care apare atunci când tendoanele devin inflamate din cauza stresului și suprasolicitării repetate.
Soluția Ortopedica: Pentru a scăpa de durere și a reduce inflamația poți lua confrom prospectului un analgezic antiinflamator (de exemplu ibuprofenul), aplica gheață și să încerci să ții genunchiul pe un suport mai înalt, mai ales în caz de repaus. Cele mai eficiente soluții sunt genunchierele de tipul acesta sau de tipul acestei tip de genunchieră mobilă, care calmează durerea și detensionează zona.
Genunchi rigid
Simptome: Genunchiul este umflat și pufos și îl îndrepți sau îndoi cu greutate..
Cauză posibilă : Osteoartrita. Cartilajul care protejează articulațiile cedează din cauza de suprasolicitare, vârstă , sau prea multe kilograme în plus, ceea ce însemană că se produce mai mult lichid decât trebuie în genunchi.
Soluția Ortopedica: Pierderea a câteva kilograme va elimina o mare parte din presiunea de pe genunchi și va reduce durerea cu până la 50% potrivit studiilor. În cazul în care medicul dumenavoastră recomandă, puteți face infiltrații cu soluție vâscoelastică intaarticulară de tip monodoză sau doză multiplă și trebuie să vă protejați articulațiile prin folosirea unei genunchiere speciale , mai ales înainte și după intrevenția chirurgicală.
Genunchi “care fug”
Simptome: Simți si chiar auzi un păcănit, apoi simți că genunchiul “alunecă” sau își pierde stabilitatea, provocându-ți dureri chinuitoare. Acest lucru se întâmplă mai ales în timpul depunerii de efort fizic.
Cauză posibilă: Laxitatea ligamentară care poate fi înnăscută sau dobândită în urma unui traumatism. Practic, ligamentele au o capacitate slăbită de a proteja articulațiile și intervine un risc mare de accidentări de la entorse, luxații până la fracturi de ligamente, menisc, etc.
Soluția Ortopedica: În acest caz îți recomandăm să te prezinți de urgență la medic, mai ales că orice simptom incipient înseamnă un tratament mai ușor, non ivaziv. De real ajutor în acest caz sunt genunchierele (pentru ligamente încrucișate si ligamentele colaterale) care oferă un real suport pentru de tipul acesteia sau al acesteia .
Bineînteles, toate aceste sfaturi sunt de prevenție și din păcate nu pot înlocui o vizită la medic pentru o stabilire precisă a diagnosticului. De asemenea, este mult mai simplu și mai ieftin să previi decât să tratezi, mai ales că ne aflăm la începutul sezonului rece, când frigul, umezeala și sporturile de iarnă ne pot da bătăi de cap. Purtarea unei genunchiere de protecție este indicată pe termen lung, mai ales în cazul în care există o sensibilitate dovedită în această privință.
Ortezele de genunchi recomandate de Ortopedica se potrivesc ca o mănușă, sunt confortabile ca un masaj și au o eficiență clinică demonstrată. În premieră în România, Ortopedica a adus genunchierele de tip 3TEX, fabricate din 3 straturi de material:
*o membrană elastică ce permite pielii să respire;
*spumă de poliuretan, mai subtire si mai elastica, pentru o adaptare perfecta;
*țesătura din bumbac pentru un confort sporit.
Îmbinarea celor 3 îi conferă ortezei niște calitati extrem de apreciate atât de medici, cât și de pacienți: menține temperatura normală a corpului, are o elasticitate uniformă-orteză se mulează perfect pe corp și este ușor de îmbrăcat și dezbrăcat.
Original article and pictures take static4.libertatea.ro site
Комментариев нет:
Отправить комментарий